Herdenking Hannie Schaft

Sybrand Buma als gastspreker op Herdenking zondag 29 november 2015. Dit jaar in de Grote of St. Bavokerk.

Het bestuur van de Stichting Nationale Hannie Schaftherdenking nodigt u uit om op zondag 29 november a.s. Hannie Schaft te herdenken in de Grote of St. Bavokerk in Haarlem. De Herdenking begint om 13:00 uur. Inloop vanaf 12:00 uur.

Op het programma staat – naast gastspreker Sybrand Buma, factievoorzitter van het CDA – het Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang & Vriendschap. Dit koor zette 70 jaar geleden de herbegrafenis luister bij. Daarnaast zal het Haarlems Vrouwenkoor Malle Babbe optreden alsmede diverse solisten. Vertegenwoordigers van drie generaties zullen over hun banden met de Tweede Wereldoorlog vertellen.

Na de Herdenking is er een Stille Tocht naar het Kenaupark alwaar er bloemen en kransen bij het monument van Hannie Schaft worden gelegd.

Bloemstukken en kransen kunnen naar de Grote of St. Bavokerk worden gestuurd. Adres: Grote Markt 22 (ingang Bavokerkwinkel). Bij voorkeur op zaterdag 28 november as. De winkel is dan open van 10.00 uur tot 17.00 uur. Tel. 023-5532040.

Koninklijk-Haarlems-Mannenkoor-Zang-en-Vriendschap_2015Koninklijk Haarlems Mannenkoor ‘Zang en Vriendschap’

Bij de herbegrafenis 70 jaar geleden zong het Koninklijk Haarlems Mannenkoor Zang & Vriendschap. Het Wilhelmus was in de oorlog verboden, maar Nederland had zijn eigen volkslied bedacht “…Waar de blanke top der duinen… schittert achter prikkeldraad…”. Ditzelfde koor opent de Herdenking van 29 november a.s. Ze zingen het oorlogsvolkslied in de originele tekst en in alle vrijheid!


Renhild-en-IreneSopraan Irene Maessen en pianiste Renild Mees 

Sopraan Irene Maessen en pianiste Renild Mees vonden elkaar in de muziek die gecomponeerd werd tussen twee wereldoorlogen. Vaak muziek van vergeten componisten die de oorlog niet hebben overleefd. Zoals Simon Gokkes, die met zijn gezin in 1943 omkwam in Auschwitz. Zij treden op met “Kaddish”.

Haarlems Vrouwenkoor Malle Babbe

Het Haarlems Vrouwenkoor Malle Babbe, vernoemd naar het gelijknamige schilderij van Frans Hals, werd in 1982 opgericht door Leny van Schaik. Het koor zingt een nummer uit “Song Of Survival” dat voor veel vrouwen in een gevangenkamp op Sumatra van levensbelang is geweest. En een speciaal door Wim van de Meeberg geschreven lied over Hannie Schaft.

DSC_0247Violiste Evgeniya Peschanskaya

De Russische violiste Evgeniya Peschanskaya is geboren in het Siberische Kemerovo. Ze studeerde aan het Haags Conservatorium, The Dutch String Quartet Academy en de befaamde Gnesin Academy in Moskou. Ze speelt Recitativo en Scherzo-Caprice van Fritz Kresler.

het-meisje-met-het-rode-haar_2Roos van Erkel en Jim Bakkum

Op 12 oktober jl. ging de theatervoorstelling ”Het meisje met het rode haar” in première in Haarlem, de geboortestad van Hannie Schaft. De cast en hoofdrolspelers Jim Bakkum en Roos van Erkel toeren momenteel met veel succes door het land. Roos en Jim zullen een tweetal liedjes uit de voorstelling zingen.

De herdenking wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners

Het meisje met het rode haar

Adembenemende musical over Nederlands bekendste verzetheldin

Een vrouw op een bankje. Het zachte geluid van de rijdende vrachtwagen vermengt zich met het geluid van de naderende branding. Ze zijn er bijna. Nog even dan wacht onherroepelijk het einde voor Hannie Schaft.

Haarlem, 1943. De roodharige rechtenstudente Hannie Schaft ziet hoe de oorlog haar wereld verandert. Thuis wordt steeds minder thuis. Ze wil niet langer lezen over recht maar iets doen en sluit zich aan bij het gewapend verzet. Ze neemt het heft in eigen handen en pleegt vele aanslagen op landverraders. Wanneer mede-verzetsstrijder en vriend Hugo bij een aanslag omkomt, zweert ze hem te zullen wreken. Een adembenemend en waargebeurd verhaal.

Wie was Hannie Schaft en wat dreef haar om de keuzes te maken die ze maakte? Zeventig jaar na haar overlijden vertelt de musical Het meisje met het rode haar, gebaseerd op de gelijknamige roman van Theun de Vries, het verhaal van deze jonge vrouw opnieuw.

Met Roos van Erkel als Hannie Schaft, Jim Bakkum als Hugo, Joke de Kruijf, Sjoerd Pleijsier e.a.

Het leven van Hannie Schaft

1920-1945 Vrouw in verzet

Hannie Schaft werd op 16 september 1920 geboren als jongste van twee dochters in een socialistisch gezin met sociaaldemocratische ideeën en een zeer sterk gevoel voor rechtvaardigheid en gelijkheid.

Na haar HBS-B ging ze in 1938 rechten studeren aan de Universiteit van Amsterdam. Vanaf het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot en met haar kandidaatsexamen studeerde ze verder. Ze weigerde als studente de loyaliteitsverklaring te ondertekenen en moest daarom haar studie afbreken. Toen twee joodse vriendinnen de gele ster moesten dragen, besloot ze ‘iets te gaan doen’.

Haar betrokkenheid bij het verzet begon met het stelen van persoonsbewijzen uit openbare ruimtes zoals zwembaden, schouwburgen, concertzalen, cafés ten behoeve van verzetsmensen en joodse onderduikers.

Hannie werd later lid van de Raad van Verzet in Haarlem, (waar ze haar verzetsvriendinnen Truus en Freddie Oversteegen ontmoette) en daarmee begon het riskantere verzetswerk. Ze verrichtte gevaarlijke koeriersdiensten, was betrokken bij het ontvreemden van munitie uit een Duitse duikbootbasis, het opblazen van een Duitse munitietrein en pleegde samen met verzetsman Jan Bonekamp meerdere aanslagen op verraders.

Juni 1944 werd Jan Bonekamp bij een van hun aanslagen dodelijk getroffen en gepakt.

Schaft zette desondanks het verzetswerk voort. Met nog meer inzet en naar verluid met te weinig oog voor haar eigen veiligheid.

21 maart 1945 werd Hannie Schaft – met in haar tas een pistool en een pak illegale bladen – op de Rijksstraatweg in Haarlem-Noord door de Duitsers aangehouden en opgesloten in de Ripperdakazerne. Daarna werd ze overgebracht naar het Huis van Bewaring aan de Amstelveenseweg in Amsterdam.

Ze bekende diverse liquidaties en werd op bevel van ‘Aussendienstleiter’ van de Sicherheitspolizei in Amsterdam, Willy Lages, op 17 april 1945, drie weken voor de Bevrijding, gefusilleerd in de duinen van Overveen.

Op 27 november 1945 werd ze herbegraven vanuit de Grote of St. Bavokerk in Haarlem, in aanwezigheid van leden van het Koninklijk Huis, leden van het Kabinet, tal van hoogwaardigheidsbekleders en duizenden mensen.

Hannie Schaft rust, als enige vrouw te midden van honderden mannelijke verzetshelden, op de Eerebegraafplaats in Bloemendaal.